Fotoğrafım
Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler 4. sınıf öğrencisidir. Kendileri sosyal takılmayı sever.

30 Kasım 2012

Sorunu Kabul Etmek, Çözümün Yarısıdır.

Kaynak: http://www.sigaraninzararlari.gen.tr/
SİGARANIN ZARARLARI
* Öncelikle sigaranın en büyük zararını %10-15 kilo eksikliği ve zeka geriliği ile anne karnındaki bebek görür.
* Tütün içinde bulunan Karbonmonoksit, Nikotin, Katran gibi zararlı maddeler akciğer kanseri başta olmak üzere, solunum sistemi hastalıklarından olan bronşit ve amfizeme gibi hastalıklara neden olur. İçilen her sigara sizi kansere bir adım daha yaklaştırır. Sigara içenlerde akciğerlerin doğal savunma sistemi bozulur ve buda enfeksiyon kapma riskini artırır.
* Sigarada bulunan Karbonmonoksitin kandaki oksijeni yok etmesiyle damarlarda kolestrol depolanır ve bunun neticesinde kalp krizi riski artar.
* Yemek borusu ve midede ülser, kanama ve kanser oluşumu artar. Pankreas kanseri riski fazlalaşır. Sigara içen erkeklerin içmeyenlere oranla daha fazla mesane kanserine yakalandıkları görülmektedir.
* Sigara içenlerin ellerinde ve parmaklarında sararmalar ve tırnaklarında kırılmalar görülmektedir.
* Sigara kol ve bacak damarlarında çeşitli hastalıklara neden olur. Özellikle, damarlardaki tıkanıklık nedeniyle ancak organların kesilmesiyle tedavi edilebilen(Burger) hastalığı oluşur.
* Ağız kokusu, diş ve diş eti hastalıkları, diş kaybı ve tat alma duyusunda bozulmalar görülür.
* Beyin hücrelerinin ölümüne ve hafıza zayıflığına(Alzheimer) sebep olur.
 * Koku alma duygusu azalır.
* Sigara içen bayanlarda rahim ve yumurtalık kısırlığı,erken menopoz ve rahim kanseri gibi tehlikeler görülür.
* Gözlerde katarakt yada körlük meydana gelebilir.
* Vücutta yorgunluk,ruhsal gerilim,aşırı stres ve uykusuzluk görülür.
* Cinsel organlarda iktidarsızlık, ereksiyonda azalma ve döllenme yetersizliği meydana gelir.
* Vücuttaki insülin salgılama yeteneğini azaltarak şeker hastalığına sebep olur.
* Sigara, deri yapısının bozulmasına ve kırışıklıklara yol açar. Bunun yanında sigara içenlerin yaraları çok daha zor iyileşir. Bazen ameliyat sonrası yaraların iyileşmediği görülür.
* Sigara bağımlılarında kronik baş ağrılarına rastlanır.
* Bu bilinen gerçekleri göz önünde tutarak daha duyarlı olmaya çalışmalıyız. Sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı bir gelecek için sigarayı bırakın!  


Sigarayı bırakmak için 5 neden
1) Kalp rahatsızlıkları.
Amerika birleşik devletlerinde birinci ölüm nedeni kroneri kalp rahatsızlıkları, sebebi ise sigara. Sigaranın içerisindeki toksinler damarlarda kalınlaşmaya sebep oluyor. Bunun ismi iseateroskleroz, damar kalınlaşması olarak bilinir. Sigara içmek kalbimizi zorlar.
2) İnme
Amerika birleşik devletleri Sağlık ve İnsan servislerine göre inme(felç) amerika’da ölüme sebep olan nedenler sırasında 3. Sırada. Amerikada her yıl 150,000 kişi inme nedeni ile hayatını kaybediyor. Sigara içenler, içmeyenlere göre 2,5 kat daha risk altında.
 3) Akciğer Kanseri
Amerikan kanser örgütüne göre ileride bir yılda 213,380 kişiye akciğer kanseri teşhisi konulacak ve sadece amerikada 160,390 ölecek. Akciğer kanseri ölüme sebebiyet veren kanserler arasında hem kadınlar hemde erkekler için birinci sıradadır. Akciğer kanserine yakalananların yüzde 87’si tütün kullanıyor.
4)Kronikobstrüktif akciğer hastalığı
Tütün Kronikobstrüktif akciğer Hastalığı’nın birinci sebebidir (Kronik bronşit ve amfizem dahil) ve ilerdeki hasarı azaltmak için en iyi yol sigarayı bırakmaktır. Tahmini olarak 10 milyon Amerikalı Kronikobstrüktif akciğer Hastalığı’ndan muzdarip ve 10 milyonuna ise daha tanı konmamış. Amerika birleşik devletlerinde 2000 yılında ölüme sebebiyet veren 4. Hastalıktır. Tahminlere göre 2020 yılında gene ölüme sebebiyet veren 4. Hastalık olacak.
5) Oral kanser
Oral kanser(Ağız Kanseri) birkaç grup kanseri içinde bulundurur. Oral, baş ve boyun kanserleri bu gruba dâhildir. Araştırmalara göre OBBK( Oral baş boyun kanseri) ‘ye yakalanan hastaların yüzde 70, 80’i tütün veya aşırı derecede alkol kullanıyordu.